در ادامه سری مباحث مربوط به یافتن راه هایی برای کاستن از آلودگی هوا، مدت هاست که بحث سن حداقلی خودروها برای دریافت معاینه فنی مطرح شده است.
بر این اساس مجلس شورای اسلامی در تازه ترین مصوبه خود از کاهش سن اجباری دریافت معاینه فنی از 5 سال به 4 سال خبر داده است و با این حساب می توان گفت که تمامی خودروهای ساخته شده پیش از سال 92 و 2013 مشمول دریافت معاینه فنی خواهند بود.
البته متاسفانه پلیس به عنوان مرجع جریمه خودرهای فاقد معاینه فنی تاکنون سن دقیق خودروهای مشمول دریافت معاینه فنی را به شکل رسمی (براساس سال تولید) اعلام نکرده است و همین مسئله نیز در طی سال گذشته باعث سردرگمی بسیاری از مالکینشده بود.
بر اساس مصوبه تازه مجلس، پلیس می تواند نسبت به جریمه خودروهای فاقد معاینه فنی براساس روزهای تردد اقدام کند و با توجه به جریمه 50 هزار تومانی نداشتن معاینه فنی (به ازای هر روز) می توان گفت که در صورت اثبات تردد خودرو فاقد معاینه، این جریمه برای طولانی مدت سر به فلک خواهد کشید.
به خصوص آنکه دوربین های پلاک خوان فعال در محدوده طرح زوج و فرد هم اکنون از قابلیت تطبیق شماره پلاک با اطلاعات دریافتی از سامانه معاینه فنی (سیمفا) برخوردارند و هیچ بعید نیست که چنین قابلیتی در طی سال جاری در سایر شهر های کشور نیز اجرایی شود.
این درحالیست که دریافت معاینه فنی با پرداخت هزینه 22 هزار تومانی امکان پذیر است و از این رو می توان گفت که حتی فارغ از مباحث محیط زیستی و ایمنی خودرو که در زمان معاینه فنی مورد توجه قرار می گیرند، اقدام رانندگان برای اخذ معاینه فنی از نظر اقتصادی نیز توجیه فراوانی دارد.
از طرف دیگر اهالی مجلس جریمه 3 میلیون تومانی را نیز برای مسئولین متخلف مراکز معاینه فنی در نظر گرفته اند که شامل مراکز صادر کننده برگه های تقلبی و فاقد اصالت فنی خواهد شد.
هدف طراحان قانون هوای پاک، کاهش مهلت معاینه فنی برای خودروهایی با عمر سه سال و بیشتر بوده است و از این رو می توان گفت که تغییر این قانون از 5 به 4 سال را نمی توان چندان به حساب تصویب کامل طرح مذکور دانست.
به خصوص آنکه در خلال این قانون، اجبار خودروسازان و وارد کنندگان خودرو برای گارانتی خودروهای نو به مدت دوسال (یا 40 هزار کیلومتر) نیز تصویب شده است و این مسئله با تعیین عمر چهار ساله برای معاینه فنی تضاد نسبی دارد.
در واقع اگر نمایندگان مجلس معتقدند که کیفیت خودروهای به شکلی است که در 4 سال کیفیت اولیه خود را حفظ می کنند، تعیین گارانتی فقط برای دو سال نمیتواند توجیه منطقی داشته باشد.