در ادامه تست و بررسی جدیدترین محصول رنو یعنی کولئوس نسل جدید که توسط شرکت نگین خودرو به عنوان نماینده رسمی شرکت رنو صورت پذیرفته است، اصحاب رسانه آخر هفته ای را به بررسی رنو کولئوس در کویر پرداختند.
می توان این برنامه را اولین در نوع خود نام گذاری کرد که یک شرکت عرضه کننده، چنین شرایطی را برای تست و بررسی محصولش در نظر گرفته است.
با توجه به این که رنو کولئوس هنوز مراحل شماره گذاری را طی نکرده است به کمک خودروبر به کویر انتقال داده شد و اصحاب خودرویی هم با محصولات دیگر این شرکت یعنی رنو سیمبل و داستر تک و دو دیفرانسیل به همراه تیم آفرود اسب بخار، راهی مقصد نهایی یعنی شهر ابوزیدآباد و محل برگزاری تست در نزدیکی کویر ریگ جن شدند.
آنچه در ادامه می خوانید نگاهی به قابلیت های خارج جاده ای دو کراس اور شرکت رنو یعنی داستر دو دیفرانسیل و به خصوص رنو کولئوس خواهد بود و در مطلبی جداگانه به تجربه سفر جاده ای با رنو سیمبل نیز خواهیم پرداخت.
نگاهی سریع به رنو کولئوس و داستر
رنو کولئوس همین چند هفته پیش بود که به صورت رسمی در نمایشگاه خودروی تهران در شهر آفتاب از آن پرده برداری شد. محصولی که نسل گذشته آن با شکست های بسیار زیادی مواجه شد و رنو با تجربه این شکست، نه تنها کولئوس را با تغییرات عظیمی در نسل جدید آن همراه کرده است، بلکه برنامه کاملا متفاوتی برای عرضه آن نیز در نظر گرفته که یکی از این برنامه ها برگزاری چنین تست هایی با توجه به کلاس این خودرو است.
رنو داستر هم چند سالی است که به صورت کاملا ناشناخته ای در بازار ما عرضه می شود و باید این سفر را یکی از اولین برنامه های بررسی این محصول دانست. رنو داستر در بسیاری از بازارهای جهانی با نام داچیا داستر در حال عرضه است و یکی از ارزان ترین کراس اوور های جهان محسوب می شود.
این محصول را باید به نوعی نسخه کراس اور تندر90 و نسل جدید آن یعنی سیمبل دانست زیرا از پلت فرمی مشترک سود می برند. داستر از سال 2010 میلادی در حال عرضه است و قرار است نسل جدید آن با زبان طراحی متفاوت شرکت رنو به زودی رونمایی شود.
داستر در دو مدل تک و دودیفرانسیل در نسخه اتوماتیک در این برنامه حضور داشت. پیش تر به صورت کامل به معرفی رنو کولئوس و مقایسه آن با رقبا پرداخته ایم که می توانید مقاله مربوطه را از اینجا مطالعه بفرمایید.
با این حال اگر بخواهیم به صورت تیتر وار از مشخصات فنی آن بگوییم باید عنوان کرد که رنو کولئوس با موتور 2.5 لیتری 4 سیلندر مجهز به جعبه دنده CVT با حداکثر قدرت 170 اسب بخار و 226 نیوتن متر گشتاور است که نیرو را به صورت دائمی به هر چهار چرخ می رساند.
سیستم تعلیق این خودرو در جلو از نوع مک فرسون و در عقب از نوع مستقل مولتی لینک است. رنو داستر هم با موتور 2 لیتری 4 سیلندر و 135 اسب بخاری و 195 نیوتن متر گشتاور دارد که به کمک جعبه دنده 4 سرعته اتوماتیک نیرو را به هر چهارچرخ انتقال می دهد.
سیستم تعلیق داستر دو دیفرانسیل نیز در جلو از نوع مک فرسون و در عقب از نوع مولتی لینک است و در سه حالت چهارچرخ متحرک دائمی، چرخ جلو و چهارچرخ اتوماتیک نیرو را تقسیم می کند.
اما در نمونه تک دیفرانسیل با تعلیق ساده تر میله یک پارچه در محور عقب مواجه هستیم که باعث تضعیف هندلینگ و کیفیت سواری این مدل در مقایسه با نمونه دو دیفرانسیل می شود.
در کل رنو داستر از سیستم تعلیق مکانیکی تری بهره می برد و خبری از سیستم های کمکی و سنسورهای برقی که در کولئوس وجود دارد نیست.
تجربه رانندگی با رنو داستر در سفر
داستر به دلیل دارا بودن فرمان هیدرولیکی فرمان سنگین تری به نسبت نمونه های برقی همچون کولئوس دارد. فضای پای سرنشینان عقب و همینطور فضای سر به نسبت سیمبل بیشتر است و همینطور تعلیق عقب آن در حین گذر از دست انداز ها و جاده های کم کیفیت آرامش بیشتری را برای سرنشینان عقبی فراهم می کند.
صدای وارده به کابین در سرعت های بالا معقول است و تنها در حین معکوس کشیدن و تخته کردن گاز صدای موتور به داخل کابین نفوذ پیدا می کند.
جعبه دنده داستر همانند دیگر مدل های رنو اجازه پر کردن دور موتور را به راننده می دهد و شرایط تعویض کردن دنده در حالت تیپ ترونیک هم حس واقعی از تعویض دنده به صورت دستی را به راننده القا می کند.
در ادامه یک تست درگ در حال حرکت بین دو داستر را برگزار کردیم که هر دو خودرو با 5 سرنشین و فضای بار فول در حال حرکت بودند. در آغاز حرکت رنو داستر دودیفرانسیل پابه پای مدل تک دف به دلیل این که قدرت را به هر چهارچرخ منتقل می کند حرکت می کرد اما در ادامه داستر تک دف به دلیل وزن کمتر توانست جلو بیافتد و این مسئله در حین تست درگ با مدل سیمبل نیز تکرار شد.
دنده چهارم داستر هم گشتاور کافی برای شتاب گیری در زمان های لازم را فراهم می کند و نمی توان آن را یک اور داریو دانست. اگر شتاب بیشتری درخواست کنید با سنگین کردن دنده، جعبه دنده این کار را انجام خواهد داد.
در مجموع سواری با هر دو نسخه داستر در جاده را به نسبت خوب ارزیابی می کنیم. که حضور کروز کنترل هم می تواند شرایط را برای راننده آسان تر کند.
آماده سازی برایآفرود
در حدود ساعت 2 بعد از ظهر بود که به محل تست خارج جاده ای رسیدم. پس از صرف ناهار در دل کویر، کولئوس بالاخره از بالابر پایین آمد.
پس از کم کردن باد لاستیک های آن که به منظور ایجاد سطح مقطع مناسب لاستیک ها در حین گذر از رمل های شنی صورت می پذیرفت و با مشخص شدن مسیر خارج جاده ای، کولئوس برای صعود و فرود از رمل های شنی آماده نبردی شد که شاید در نگاه اول چندان تناسخی با یک کراس اور شهری نداشت.
کم کردن باد تایرها برای گذر از مسیرهای شنی نرم، روشی مرسوم و جهانی در آفرود است و تایرهای مخصوص آفرود به گونه ای طراحی می شوند که تحمل رانندگی با فشار باد بسیار پایین (کمتر از 10 psi) را نیز داشته باشند، اما برای خودروهای مجهز به تایر استاندارد همچون کولئوس و داستر حاضر در این آزمایش تصمیم بر این گرفته شد که فشار باد تایر ها به حدود نصف میزان استاندارد کاهش یابد و خودروها با حدود 15 Psi فشار مسیر را طی کنند.
رنو با اعلام این که ارتفاع خودرو از سطح زمین در حدود 213 mm است و زاویه ورود و خروج به ترتیب 19 و 26 درجه ای توانایی های خارج جاده ای را برای این نسل از کولئوس فراهم کرده است.
بار اول به همراه رانندگان با تجربه آفرود که مسیر مشخصی را برای تست ترسیم کرده بودند به عنوان سرنشین به سمت رمل ها رفتیم. کولئوس به خوبی رمل های کوتاه را پشت سر می گذارد، گرچه تکان های بیش از حد که ناشی از بازی زیاد کمک فنرها است راحتی را از سرنشینان عقبی صلب می کند. اما کولئوس بدون مشکل خاصی مسیر را ادامه می دهد.
با رسیدن به تپه ها با شیب و ارتفاع بیشتر کولئوس قدرت بیشتری را از موتور طلب می کند به گونه ای که برای صعود از شیب موتور در حداکثر دور مجاز قرار می گیرد اما بازهم کولئوس با تمامی این فشارها رمل را رد می کند.
با توجه به این که تنها یک کولئوس سفید رنگ برای این تست در نظر گرفته شده بود و همخوانی با تعداد اصحاب رسانه نداشت، کولئوس پس از چند نوبت سواری با مشکل داغ شدن بیش از حد جعبه دنده مواجه شد و این آغازی بود که خودرو در طی یک فرود از شیب عرضی گیر کند و حتی با قرار دادن جعبه دنده در حالت تیپ ترونیک هم از مهلکه خارج نشد و چرخ های جلو تنها شروع به هرزگردی کردند.
در ادامه با حضور خودروی آفرودی پشتیبان و به کمک بکسل کولئوس را خارج کردیم و با توجه به کارکرد ناصحیح جعبه دنده به دلیل فشار بیش از حد وارد شده به آن دقایقی را به کولئوس استراحت دادیم تا به شرایط عادی باز گردد.
در همین حال دیدن داستر که به راحتی از روز رمل ها حرکت می کند و تنها در شیب های بلند و نقطه پایانی آن به دیل قدرت کمتر موتور و همینطور حضور تعداد زیاد سرنشینان از صعود باز می ماند موجب شگفتی افراد حاضر در محل تست شده بود.
حتی تکان های داستر به دلیل تعلیق صلب تر کمتر از کولئوس احساس می شد و خبری از داغی جعبه دنده در آن نبود. گرچه فشار بالای این تست و حضور چندین باره خودرو در مسیر آفرودی شاهد کاهش عملکرد موتور بودیم اما داستر را باید به کلی شگفتی این تست و بررسی نام گذاری کرد به گونه ای که اگر قدرت موتور و ضرایب دنده آن کمی بیشتر و کوتاه تر بود، شاید توانایی آفرود آن از بسیاری خودروهای گران قیمت نیز بهتر می شد.
در هر صورت پس از خنک شدن گیربکس کولئوس پشت فرمان آن نشستیم. در حین شروع حرکت همانطور که پیش تر نیز اعلام شد کولئوس به راحتی از روی رمل های سبک گذر می کرد اما مسئله قابل توجه دید خوب راننده به بیرون و همینطور فرمان برقی بسیار نرم آن بود که توجه دو چندان راننده در حین گذر از رمل ها را طلب می کند.
واکنش موتور هم به پدال گاز خوب است و جعبه دنده سعی می کند کشش کافی را برای به حرکت درآوردن خودرو ایجاد کند. نکته مهمی که می تواند مانند شمشیر دولبه عمل کند، جعبه دنده CVT کولئوس است که انتخابی اقتصادی هم از لحاظ میزان مصرف سوخت و هم از نظر هزینه های نگه داری به شمار می رود، اما در مسیرهای خارج جاده آن طور که باید شاهد عملکرد مشابه با جعبه دنده های معمولی نیستیم و آن را بیشتر به گزینه ای مناسب برای رانندگی درون شهری تبدیل می کند.
در هر صورت کولئوس دارای قابلیت های خارج جاده ای خوبی با توجه به کلاس و قیمت خود است و در این زمینه به راحتی از برخی رقبای خود پیشی می گیرد. گرچه در این کلاس باز هم مدل های هستند که توسط خود سازنده مجهز به تعلیق و سیستم های الکترونیکی پیشرفته تر برای حضور در شرایط خارج جاده ای شده اند اما قیمت بالاتری هم دارند.
در مجموع رانندگی با کولئوس در شرایط خارج جاده ای کار پر چالشی نخواهد بود و عموم افراد با توجه به یک سری از نکات می می توانند به راحتی از مسیرهای خارج جاده ای سبک گذر کنند که این می تواند یک قابلیت مثبت برای رنو کولئوس قلمداد شود.