بازار خودروهای کراس اوور و SUV های شهری روز به روز داغ تر می شود و در ماه های اخیر شاهد معرفی تعداد زیادی خودرو کراس اوور در سگمنت های قیمتی متفاوت در بازار بوده ایم.
دسته بندی این خودروها را می توان در حداقل ترین حالت از خودرویی مانند رنو ساندرو استپ وی آغاز کرد که با قیمتی در حدود 50 الی 60 میلیون تومان در بازار خودروهای داخلی به نمونه ای محبوب مبدل شده و تا نمونه هایی چون نیسان اکستریل، هیوندای سانتافه و حتی ب ام و X3 و X4 ادامه داد.
البته اکثر خودروهای حاضر در این سگمنت حتی در نمونه های چهار چرخ محرک عملا توانایی آفرود چندان بالایی را از خود به نمایش نمی گذارند و نمی توانند در حد و اندازه SUV های واقعی ظاهر شوند، حتی به نوعی می توان گفت که قیمت نیز در این زمینه نقش چندان پر رنگی ندارند و ممکن است توانایی آفرود خودرویی مانند ب ام و X4 با قیمتی در حدود 400 میلیون تومان از نمونه های 110 میلیونی رنو داستر دو دیفرانسیل کمتر باشد.
اما شرکت نگین خودرو که به تازگی نسل تازه رنو کولئوس را به بازار معرفی کرده است طی یک برنامه متفاوت تصمیم گرفت تا بخشی از توانایی های محصول جدید خود را در مقابل چشم خبرنگاران به نمایش بگذارد.
از این رو امروز جمعی از خبرنگاران فرصت یافتند تا تست رانندگی آفرود در شرایط برف و یخ را با رنو کولئوس 2017 در منطقه سوهانک تهران تجربه کنند.
خودروهای تک دیفرانسیل و به خصوص نمونه های دیفرانسیل جلو معمولا عملکرد قابل قبولی در شرایط برفی از خود نشان می دهند که ناشی از اعمال وزن زیاد بر روی چرخ های محرک (جلو در خودروهای موتور جلو و دیفرانسیل جلو) می شود، اما وقتی کار به شرایط رانندگی بر روی سطوح لغزنده و یخ زده می رسد، این خودروهای دو دیفرانسیل هستند که گوی سبقت را از رقبای دیفرانسیل جلو می ربایند.
نسل تازه رنو کولئوس نیز بر اساس پلت فرم نسل فعلی نیسان ایکس تریل بنا نهاده شده و شاید بیش از آنکه یک خودرو فرانسوی باشد، بتوان آن را یک ژاپنی با پیکره باز طراحی شده اروپایی دانست.
از این رو پلت فرم کلی اعم از شاسی (متصل به بدنه)، موتور، گیربکس و سیستم دو دیفرانسیل با نیسان ایکس تریل اشتراک کامل دارد و از تجربه نیسان به عنوان شریک رنو (گروه رنو-نیسان) برای تنظیم و توسعه قسمت های الکترونیکی مرتبط با رانندگی در شرایط آفرود استفاده شده است.
قدرت حدود 170 اسب بخاری پیشرانه 2.5 لیتری رنو کولئوس در این کلاس چندان چشمگیر نیست اما گیربکس CVT ایکسترونیک می تواند از تمامی توانایی پیشرانه به شکل رضایت بخشی استفاده کند و بدون وارد کردن فشار به موتور، خودرو را از شرایط وا ماندگی برهاند.
در مسیرهای لغزنده و یخ زده، آنطور که در تست امروز مشخص شد، انتقال قدرت به شکل هوشمندانه ای بین چرخ های عقب و جلو انجام می شود و علیرغم لیز خوردن چرخ ها که از جنس نه چندان خشن تایرها نشات می گیرد، خودرو تقریبا گوش به فرمان راننده در مسیر دلخواه هدایت می شود.
البته باید گفت که برای افرادی که علاقه مند به پیمایش مسیرهای آفرودی و خشن هستند، تعویض تایرهای استاندارد با نمونه های اصطلاحا گل درشت ویژه آفرود می تواند بسیار مثمر ثمر باشد و از فشار وارده بر سیستم چهار چرخ متحرک و گیربکس بکاهد.
فرمان برقی رنو کولئوس اما بیش از حد سبک و نرم عمل می کند و در بعضی شرایط اطلاعات کافی از وضعیت چرخ های جلو را به راننده منتقل نمی کند اما در عوض سیستم فنربندی در مقایسه با برخی خودروهای هم کلاس (نظیر هیوندای سانتافه) عملکرد نرم تری از خود نشان می دهد.
رنو کولئوس جدید البته از نظر وزنی نیز سبک تر از سانتافه و برخی دیگر از خودروهای رقیب است و همین مسئله باعث شتاب گیری سریعتر این خودرو در مسیرهای آسفالت و چابکی بیشتر آن در مسیرهای آفرود می شود.
در واقع برخلاف بازار داخلی که بسیاری افراد خودروهایی چون هیوندای سانتافه، کیا سورنتو، تویوتا راو 4، نیسان اکستریل و میتسوبیشیاوتلندر را در یک کلاس قرار می دهند، در بازار های جهانی کولئوس را رقیب خودروهای سبک وزن هیوندای و کیا نظیر توسان و اسپرتیج می دانند.
به هر حال می توان انجام چنین آزمایشی در ایران را به فال نیک گرفت و به بهبود شرایط تست و بررسی عملکردی خودروهای جدید در بازار کشورمان امیدوار شد، کولئوس جدید نیز با توجه به جذابیت فوق العاده ظاهری (نسبت به نسل قبلی) می تواند شکست مدل قدیمی خود در بازار ایران را جبران کند و در بازاری شلوغ و پر رقیب به خودرویی پر فروش و موفق بدل شود.